Drömmen förde dig vilse

”Med några enkla tryck på tangentbordet kunde han via satellit se de små människornas vardagliga liv. Dessa vidskepliga och svagbegåvade trodde ännu på slumpen. Det gav honom en känsla av makt då han hela tiden kunde iaktta dem. När väderförhållandena var gynnsamma kunde han till och med observera deras aningslösa ansikten. Kanske var det just det som gav honom den största tillfredsställelsen.”

Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar tände elden och ön steg ur havet. Det berättas om en ung kvinna som drunknade på bröllopsnatten och som sedan dess i sin osalighet försökt locka ned män i underströmmarna utanför västkusten. Myten väcks till liv en tidig morgon, strax före midsommar, när en sjuksköterska hittas mördad i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Ondskan finns närmare än de tror.

Elva böcker om Maria Wern har det blivit sedan Anna Jansson romandebuterade med Stum sitter guden år 2000. Av dem har Främmande fågel också gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. Hösten 2010 kommer ytterligare två filmatiseringar av Anna Janssons böcker – Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda – att sändas i TV4.

Recensioner

”Anna Jansson skriver som vanligt spännande med intressanta personporträtt och roliga iakttagelser i vrårna. Man lär sig väldigt mycket om svenska nutidsvärderingar när man läser henne.”
DN

”I gestaltningen av konflikten mellan arbete och kärlek, plikt och lust, skuld och hopp, överskrider jansson livsvillkoren utan att överge människorna som dukar under för dem.”
Göteborgsposten

”Jansson skriver väl och intrigerar skickligt och spännande.”
Syd Svenskan

”Det här är nog den bästa bok jag läst av Anna Jansson, riktigt spännande.”
Norra Västerbotten

”De som redan tidigare gillar böckerna om Maria Wern kommer att betygsätta ”Drömmen förde dej vilse” som den bästa hittills och den har klar potential att locka nya läsare till skaran av Anna Jansson-fans.”
Bengt Valentinsson

”det finns nånting för alla här för hon tar upp så mycket olika samhällsproblem och det är hon väldigt duktig på Anna Jansson”
Magnus Utvik

”Anna Jansson levererar alltid bra deckare, vissa i serien är bättre än de andra och Drömmen förde dej vilse hör tveklöst till de bästa i serien om Maria Wern.”
Carola Lindström, Barnboksbloggen

”En ovanligt blodig och brutalt närgången historia av Anna Jansson, men enligt min mening den bästa i hennes Wern-serie!”
Per Tviksta, VLT

”Att mördaren lyckas hacka sig in i alla möjliga informationssytem bidrar också till den att den obehagliga stämningen kryper sig allt närmare på. Plus också för det något oväntade slutet!”
Bokbabbel

”Den inordnar sig i samma fack som sina föregångare: Vidrigt våld, ständigt stegrad spänning, siktet inställt på företeelser i samhället och psykologiska förklaringar. /…/ Känsla för barnet har Anna Jansson uppvisat förr. Det gör hon också här. Men i första hand är hon det hon utger sig för att vara: Spänningsförfattare!”
Inger Dahlman, Dalarnas Tidning

”En sträckläsarbok”
Radio Skaraborg

”Vad gör då Anna Jansson så populär? Mycket tror jag det handlar om trovärdighet och hennes förankring i verkligheten…
När upplösningen presenteras i en dramatisk och känslosam skildring är inget som man trott… den bästa i hennes Wernserie!”
VLT

Köp boken i din bokhandel eller hos

Till offer åt det okända
Maria Wern

Till offer åt det okända

Maria Wern

Dödens snabba vingar

Maria Wern

Onda drömmar

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.