DET HÄR ÄR
ANNA JANSSON

Jag tänkte inte bli författare. Det var något som drabbade mej, som en latent sjukdom som bara bröt ut, när lusten att skriva inte längre gick att hålla tillbaka. Jag föddes 1958 på Gotland.

Det hela började hemma vid brasan med gammelmormor Anna, som jag är döpt efter, och pappa. De var fantastiska historieberättare båda två. De berättade om förr, anekdoter och sagor och fantasierna flödade. Vi hade inte teve när jag var barn och de hade tid att lyssna på mej – jag fick träna på vad som fungerade och inte fungerade när man berättar en historia.

Min mamma älskade böcker och läste för oss varje kväll. Jag hade som sagt inga planer på att bli författare. Jag blev sjuksköterska och arbetade i 25 år, varav 18 på lungmedicin i Örebro.

Jag träffade min man och fick tre barn och hann inte tänka på att skriva förrän jag fyllde 40 år. 1998 mötte jag en åttioårig kvinna som blivit misshandlad av sin psykiskt sjuke son. Mitt författarskap föddes ur den bestörtning hennes berättelse väckte. Ett civiliserat samhälle måste kunna ta hand om utsatta människor bättre än så. Resultatet blev min första kriminalroman Stum sitter guden som utspelar sig på Gotland med Maria Wern som huvudperson.

ATT SKRIVA PÅ HELTID

I nio år dubbeljobbade jag som sjuksköterska och författare, men när min man dog 2007, och barnen vid samma tid flyttade hemifrån, så det bara var katten och jag kvar i stugan, tog jag språnget att skriva på heltid. Och det har gått bra.

20 år och cirka 60 böcker sen debuten firade vi jubileum 2020 för Maria Wernserien med en fest för alla dem som under de här åren stått vid min sida. Det var precis innan hela Sverige stängde ned på grund av covid 19. Böckerna om Maria Wern har filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen och har i många år gått som teveserie och visats i över 60 länder. Jag har skrivit två läroböcker i vårdetik och föreläst i ämnet i 15 års tid med statsvetaren Agneta Blom.

Det har blivit en feelgoodserie om Angelika Lagermark, hårfrisörska i Visby och en ny kriminalromanserie från Örebro med Kristoffer Bark som huvudperson, för vilken jag fått Stora Kulturpriset till Hjalmarbergmans minne 2020. Över fem miljoner böcker har det blivit bara i Sverige och de har nått ut till ett tjugotal länder. Och snart är det dags för nästa jubileum!

2021 kom den 20de boken i min barnbokserie om Detektiv Emil Wern ut på Rabén och Sjögren. Emil Wern är son till Maria Wern och jag tyckte det var en rolig idé att deras universum är gemensamt. I barnböckerna är Maria polis och griper skurkarna, men det är Emil och hans gäng som listar ut vem den skyldige är. Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.

 

Det visste du kanske inte om Anna Jansson:

När jag fick frågan om att skriva i ett nummer av Fantomen svarade jag JA direkt utan betänketid. Min berättelse handlar om upptäckten av penicillinet.

Premiär för teveserien Deckarna på SVT 21 januari 2015

Jag och fem deckarförfattare stängdes in på ett värdshus i Åmotfors. Lite som stjärnorna på slottet. Ett mordfall om dagen, med utredning av brottet och andra utmaningar. Sammanlagt har vi tagit död på 125 personer i våra böcker. Teamet bestod av Anders Roslund, Börje Hellström, Christoffer Carlsson, Denise Rudberg, Katarina Wennstam och jag. Att vara uppmickad dygnets alla vakna timmar var den största utmaningen.

Rättigheter och utmärkelser

Rättigheter för skönlitteratur för vuxna

Tjeckien
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Tyskland
Ungern
Island
Israel
Italien
Japan
Lettland
Nederländerna
Norge
Polen
Ryssland
Spanien
Sverige
Turkiet
Storbritannien
USA

 

Rättigheter för skönlitteratur för barn

Danmark
Finland
Norge
Polen
Sverige

 

Filmrättigheter

Maria Wern-serien: Warner Brother Nordic, Sverige

 

Utmärkelser

2023 – Tilldelad Nordstedtaren för Tala med de döda
2023 – Tilldelad Nordstedtaren för Onda Drömmar
2023 – Nominerad till Swedish Storytel Audio Awards (Två titlar)
2022 – Tilldelad Norstedtaren för Galgbergets väktare
2022 – Tilldelad Norstedtaren för Dansa min docka
2022 – Nominerad till Swedish Storytel Audio Award (Två titlar)
2022 – Nominerad till Danish Audio Award
2022 – Tilldelad hederspriset Crime Time Award
2021 – Tilldelad priset som Örebro läns yrkeskvinna
2020 – Nominerad till Årets Örebroare – gala på coronaavstånd.
2020 – Tilldelas Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne
2018 – Nominerad till The Swedish Audio Award (Två titlar)
2018 – Nominerad till Crime Time Award
2017 – Nominerad till The Swedish Audio Award (Två titlar)
2007– Tilldelad hederspriset till minnet av Jeremias i Tröstlösa
2006 – Nominerad till Svenska deckarakademins författarpris (Bästa svenska kriminalroman)
2000 – Årets länsförfattare i Örebro län

 

Recensioner

NÅGRA RÖSTER OM GOTLANDSSERIEN MARIA WERN

”Anna Jansson skriver med en galen underskruv som det är omöjligt att inte imponeras av. När hon är bra är hon helt lysande…”

– DAGENS NYHETER

”Anna Jansson har en mycket unik stil och en extraordinär gåva. Hon tar dig vid handen och leder dig till en värld där allt är möjligt. Som läsare vill du bara följa med. Anna kombinerar mystik och fantasier med verkligheten på ett sätt som får mig att tro att hon är släkt med Dostojevskij.”

– PETER STORMARE, skådespelare

”Anna Jansson kan det här med att bygga spännande vardagshistorier utan spekulativt våld. Tack för det! Skickligt om hur tunn gränsen kan vara mellan förövare och hjälte, mellan att vilja rädda och vilja hämnas.”

– TARA

”Anna Jansson är en proffsig skribent som förutom spänning ger oss stämningsfulla miljöskildringar och intressanta människoporträtt… Mycket skickligare kan det inte bli.”

– LITTERATURMAGASINET

NÅGRA RÖSTER OM ÖREBRO POLISEN KRISTOFFER BARK OCH BERGSLAGENS BLÅ

”Det är en osedvanligt elegant intrig, och Anna Jansson är en begåvad berättare.”

– LOTTA OLSSON, DAGENS NYHETER

”Författaren vet hur man konstruerar en spännande intrig. Hon är extremt duktig på att mejsla ut karaktärer.”

– DAST MAGAZINE

”…nu finner jag mej lika entusiastisk som inför Maria Wernserien… vid sidan av deckarintrigen gör Anna Jansson flera begåvade utvikningar.

– DAGENS NYHETER

”Anna Jansson är skicklig i att gestalta människor, oavsett om det är trötta småbarnsföräldrar eller nedgångna knarkare, och hennes intriger är alltid genomtänkta.”

– DAGENS NYHETER

NÅGRA RÖSTER OM ANGELIKA LAGERMARK I FEELGOODSERIEN OM ÖDESGUDINNAN PÅ SALONG  D´ÀMOUR

”Årets bästa deckare är en feelgoodroman!”

– TIDNINGEN KULTUREN

”Spännande, rolig och tankeväckande.”

– DAGENS NYHETER

”Anna Jansson skriver med den humor och värme hon redan tidigare visat prov på.”

– JOHANNAS DECKARHÖRNA

NÅGRA RÖSTER OM BARNBOKSERIEN: EMIL WERN DETEKTIV

”Persongalleriet är lysande och fyllt av udda, minnesvärda karaktärer. Mimmi Tollerups illustrationer bidrar också i högsta grad till läsupplevelsen. Anna Janssons bok kan varmt rekommenderas och lämpar sig för barn från åtta år och uppåt.”

– BTJ

”Språket är elegant och har ett driv, med välfunna humoristiska inslag. […] En fint formgiven bok som erbjuder lättillgänglig, lagom dramatisk, varm och julig läsning. Helhetsbetyg: 4.”

– JAN HANSSON, BTJ

FRÅGOR ELLER PRESS

Vill du komma i kontakt med min agent, besök http://www.grandagency.se/

Om ni behöver komma i kontakt med något av mina förlag så finner ni adresserna till deras hemsidor här: www.norstedts.se och www.rabensjogren.se