Först när givaren är död

Beslutsamt gör Frida Norrby ett veck på sin yllekjol och samlar ihop barnets kvarlevor i tyget. Hon stryker över huvudskålen. ”Du lilla, du lilla … vad gjorde de med dig?” Tyst! Är det någon där? Hon blir stående med spaden i ena handen och lyssnar. Om han följer efter henne nu är det inte längre behagligt. ”Helge är det du?” Nej, de steg hon hörde nyss var kortare och lättare. En levande människas steg.

Somliga anser att hon blivit förvirrad och paranoid efter makens död och kanske är det sant. Natt efter natt ger sig Frida ut för att gräva enligt de kartor hon funnit i bankfacket. Hon visste inte ens att Helge ägde ett bankfack i stan. När Frida varit borta har någon sökt igenom hans skrivbordslådor och lämnat ytterdörren öppen. Med stigande förvissning inser hon att de kartor hon fått i sin hand kan skriva om Sveriges historia. Bara man finner den heliga griften.

Försommaren står i sin skiraste grönska runt ruinen av det gamla Cistercienserklostret och Kungsgården. Polisen utreder en mordbrand vid Roma kyrka. När kriminalinspektör Maria Wern är på akvarellkurs får hon veta att distriktssköterskan, Ingrid Bogren, har varit försvunnen sen ett dygn tillbaka. Sköterskan var den sista som såg Frida Norrby före branden.

Recensioner

… Den vibrerar av en härlig dos berättarglädje kombinerat med människokärlek och engagemang och det går helt enkelt inte att värja sig. Läsglädjen är räddad för ett tag fram över!”
Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

”Det är spännande, välskrivet och kryddat med glada absurditeter som gör att jag fnissar förtjust mitt i mordgåtan.”
Ragna Fahlander, Borlänge tidning

”Anna Jansson vrider och vänder på sina personer med humor och ganska stor skicklighet, vilket ger utrymme för en del samhällskritik – inte minst av hennes skötebarn, den svenska vårdapparaten.”
Bengt Valentinsson, Gotlands Tidningar

”Det handlar om spänning och det är en roman om mänskliga relationer. Författaren behärskar båda företeelserna.”
Inger Dahlman, Nya Wermlands- Tidningen

”Anna Jansson kan verkligen konsten att bygga upp spännande intriger, som gör att man får svårt att lägga ifrån sig boken, för nyfikenheten blir stor och man funderar på hur hon kommer att lösa det hela. Med ”Först när givaren är död” Har hon ännu en gång skrivit en bra och mycket läsvärd bok.”
Kjell-Ove Cederqvist, Dagblabet Sundsvall

”Det är helt enkelt en bra bok, underhållande och spännande.”
Gunnel Wallin SR


Köp boken i din bokhandel eller hos

Till offer åt det okända
Maria Wern

Till offer åt det okända

Maria Wern

Dödens snabba vingar

Maria Wern

Onda drömmar

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.