Främmande fågel

Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska på ett fotbollsläger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen på lägret och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation. Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan?

Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna. Sjuksköterskan Sandra Hägg gör under ett arbetspass en förfärande upptäckt. Tillsammans med frilansjournalisten Tobias Westberg söker hon bevis. En malande ovisshet och ett sökande efter sanningen som kostar henne livet.

Kriminalinspektör Maria Wern söker en man som säljer läkemedel mot influensa på nätet. Under falsk identitet tar han kontakt med sina kunder – allt tyder på att han planerat att träffa Sandra. Det som under utredningens början bara är en vag aning växer till en förfärande insikt. Främmande fågel är en berättelse om rädsla, men också om dess motsats: kärlek och försoning.

Recensioner

”Anna Janssons berättarglädje och engagemang ger en spännande läsning.”
Ingalill Magnusson BTJ

”Det är en insiktsfull och skakande version som Anna Jansson målar upp, en spänningsroman av bästa märke.”
K. G. Fredriksson Nerikes Allehanda

”Det är inte utan att det går kalla kårar längs ryggraden endast efter några sidors läsning…”
Ola Sollerman GT

”Jag brukar tycka bra om hennes illusionslösa, men medkännande människoskildring och hennes ibland ganska sardoniska humor. I år finns både allt det där och en intrig som känns in i märgen. Så bra hon är!”
Sydsvenska Dagbladet Bo Lundin

”Suggestiv och väldigt spännande”
TARA

”Men det är inte bara med spänning Anna Jansson kopplar greppet om sina läsare. Främmande fågel är en roman som kommer nära.”
Helagotland.se Gotlands Allehanda

”Främmande fågel är en riktigt, riktigt spännande och dramatisk historia.”
Hallands nyheter

”På det stora hela är Anna Jansson det bästa som hänt svensk kriminallitteratur på senare år.”
Kristiansstadsbladet

”Främmande fågel är spännande som kriminalroman och den bevisar att genren lämpar sig utmärkt också för seriös etisk reflexion.”
SvD

”Spännande, skrämmande och som alltid välskrivet.”
Gotlandska.se

”Främmande fågel får nog klassas som Anna Janssons bästa hittills.”
Östran/Nyheterna

”…en svensk thriller av internationell klass.”
Hallands Nyheter

””Anna Jansson framstår mer och mer som en av våra främsta författare i genren” ”
Anders Wennberg Gefle Dagblad

””… när årets svenska deckare ska utses ligger Anna Janssons Främmande Fågel bra till.” ”
NU Jan Fröman

””Främmande Fågel är en kuslig berättelse, väldigt skickligt beskriven av Anna Jansson som allt mer börjar framstå som min svenska favorit i genren… Främmande fågel berör som få böcker och det är bara att gratulera författarinnan till den fingertoppskänsla hon haft när hon kokade ihop denna aktuella historia.” ”
Per Tviksta VLT

Köp boken i din bokhandel eller hos

Till offer åt det okända
Maria Wern

Till offer åt det okända

Maria Wern

Dödens snabba vingar

Maria Wern

Onda drömmar

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.