Inte ens det förflutna

Den gamla träporten till fängelsetornet Kajsarn i Visby står på glänt. Pojken fattar flickans hand i mörkret när den fuktiga kylan slår emot dem som ett dödens eget andetag och porten slår igen. Ingen hör deras rop på hjälp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpåse med en karta. I den svaga ljuslågan från tändaren ser de att den är daterad 1816. Sedan den natten har de haft en hemlig överenskommelse om att en gång fara till Gotska Sandön och gräva upp vrakplundrarens skatt.

Efter trettio år av väntan och just när en möjlighet att hämta skatten yppar sig slås allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjälfrusen i sin bil på riksväg 142. Brott kan inte styrkas. I ett förvirrat sinne väcks tankar på vedergällning och död för ett förlorat liv. De som orsakat så mycket lidande och skam får inte gå ostraffade.

Döden skriver en inbjudan. Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabiliteringsläger i regi av försäkringskassan. Det blir storm, all elektricitet slås ut. Få av dem kommer att återvända.

En av dem som följt med till ön är Maria Wern, som ska vittna i en rättegång och har blivit hotad till livet. Resan visar sig vara ett ödesdigert beslut: efter ett par dagar inser hon med förfärande skärpa att de alla är omfattade av en djävulsk plan.

 

Recensioner

”Janssons roman är en välkomponerad thriller, som skildrar hur människor agerar under omänsklig press…. J. har än en gång visat att hon skiljer sig från mängden av kvinnliga deckarförfattare i Sverige idag.”
JURY

”Anna Jansson skriver med en galen underskruv det är omöjligt att inte imponeras av. När hon är bra är hon helt lysande, och som infam samtidsparodi över oss svenska medelålders kvinnor är det oslagbart.”
DN

”Mer av skräckroman än småputtrig deckare, med en klaustrofobisk nästan febrig känsla.”
TARA

”Maffigt spännande”
Aftonbladet. Ulrika Stahre

”Det finns en röd tråd i historierna om den utsatthet vi har som individer i ett samhälle som inte är byggt för alla… samtidigt som det faktiskt är riktigt spännande.
Anna Janssons bästa hittills.”
GT Bengt Valentinsson

”Vågar du riskera nattsömnen kan ”Inte ens det förflutna” varmt rekommenderas.”
Barbro Frost, Hallands Posten

”Anna Jansson briljerar i suggestiva beskrivningar av Gotska Sandön i storm, regn och mörker. Stämningen av hotande undergång går nästan att ta på…
Anna Jansson är verkligen en av de bästa vi har.”
Gefle Dagblad Anders Wennberg

”En varm skildring av en vuxen och svårhanterlig kärlek. Det är bara att upprepa vad jag skrev om hennes Främmande Fågel 2006: Så bra hon är!”
Sydsvenska Dagbladet Bo Lundin

”Spännande är det alltså med besked.”
Hallands Nyheter Lotta Bergström

”Skickligt bygger Anna jansson upp ett mardrömsscenario… en stark och mycket spännande bok.”
Gotska Sandön gm Ola Sollerman (GT)

Köp boken i din bokhandel eller hos

Till offer åt det okända
Maria Wern

Till offer åt det okända

Maria Wern

Dödens snabba vingar

Maria Wern

Onda drömmar

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.