Silverkronan

Wilhelm Jacobsson försvinner spårlöst på Gotlandsbåten. Han är en småbonde som hankar sig fram, egensinnig och i ständig träta med sina grannar. Han är gift med ”byhoran”. Mona Jacobsson har alltid varit utsatt: Mobbad i skolan och med knäckt självkänsla. Hon blir med barn när hon är 15 år. ”Fader okänd.”

Maria Wern och hennes kolleger Hartman och Arvidsson sommarvikarierar på Gotland. Den berömda Medeltidsveckan pågår. Fallet med den försvunne hamnar på deras bord. Under pågående utredning hittar en semesterseglare av en slump ett lillfinger i en plastpåse i vattnet. Några dagar senare är en äldre dam är ute och rastar sonens rottweiler. Hunden rymmer, börjar gräva i ett stenröse och gräver upp ett lik – Wilhelms. Lillfingret är hans.

Utredningen av mordet på Wilhelm står dock och stampar. Mördaren är fortfarande på fri fot och ytterligare mord inträffar. Vad har den gamla distriktsköterskan Svea gjort för ont? Och varför vill någon silversmeden Birgitta illa – och just på hennes möhippa? Men den unge aspiranten på polisstationen har fått förtroende för Maria Wern och tack vare hans upplysningar kan mysterierna skingras och ännu ett mord förhindras i sista minuten.

 

Recensioner

”Hon låter en suggestiv stämning av gåtfullhet och mystik växa fram, som står i samklang med öns rika historiska förflutna och dess folktro. Det finns här en förankring i naturen som påminner om Staffan Westerlunds och Kjell Erikssons skildringar av den uppländska landsbygden, och det är ett gott betyg…Utan tvekan tar hon med denna roman ett stort språng framåt som författare.”
Karl G. Fredriksson Nerikes Allehanda

”Drivkrafterna bakom personernas handlande beskrivs trovärdigt, och en slutsats stannar kvar, åtminstone hos mig: låt alla barn känna sig välkomna och värdefulla! Förtryckta barn blir kuvade eller hämndlystna vuxna!…Silverkronan är den hittills bästa av Anna Janssons spänningsromaner…Anna Jansson har snabbt fått en stor publik, inte bara i Sverige, och hennes beundrare lär inte bli besvikna på Silverkronan.”
Barbro Frost Hallandsposten

”Anna Jansson har ett djup i sina thrillers som få andra i den här genren. Hon skriver med inlevelse och stor finess. Hon lyckas knyta ihop alla trådar och hon gör det på ett sätt som gör boken spännande från första till sista sidan…Anna Jansson har nu skrivit fyra böcker om Maria Wern och de har bara blivit bättre och bättre. Ytterligare ett bevis för att hon vuxit in i klassen landets främsta deckarförfattarinnor.”
Ulf Hammarlund Länstidningen Södertälje

”Njutbar och läsvärd även för fastlänningar…
Hon har ett fint och ledigt språk, hon är en duktig berättare
och hon målar levande och intressanta karaktärer. Intrigen är riktigt bra, och jag skulle vilja se den läsare som på ett tidigt stadium lyckas avslöja mördaren.”
Ola Sollerman Gotlands Tidningar

”Det är just i skildringen av denna förtvivlat utsatta kvinna
och hennes äktenskap och tillvaro som Anna Jansson verkligen lyckas.”
Lisa Pehrsdotter Arbetarbladet

”Silverkronan är utan tvekan Anna Janssons hittills bästa deckare. Den är annorlunda, intressant, välskriven, rik på kunskap och framför allt underhållande. Dessutom är Mona Jakobssons historia både gripande och upprörande…Rymmer bagaget bara en bok så är det ändå ingen tvekan om att det är Silverkronan som ska med i första hand.”
Gunilla Wedding Skånska Dagbladet

”Anna Jansson har med rätta uppmärksammats mycket den senaste tiden. Efter att ha läst Silverkronan förstår jag varför. Det Anna Jansson skriver är bra, mycket bra… Miljöerna är så perfekt beskrivna de kan vara. Och fastlandspolisens första möte med Gotlandsdricka är så bra att jag läser samma stycke flera gånger… Kriminalinspektör Maria Wern har kommit för att stanna, precis som Anna Jansson. Kommissarie Wallander i Ystad får se upp om titeln som populäraste deckarfigur. Den deckarentusiast som missat Silverkronan har ett antal lyckliga timmar framför sig. Det här är bara så bra.”
Rolf K Nilsson Gotlands Allehanda

Köp boken i din bokhandel eller hos

Till offer åt det okända
Maria Wern

Till offer åt det okända

Maria Wern

Dödens snabba vingar

Maria Wern

Onda drömmar

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.