Silverskatten

Emil är elva år och bor i Visby, precis innanför ringmuren. Där i trädgården står en gammal gul kiosk som Emil har förvandlat till detektivbyrå. Och i Visby behövs det verkligen en sådan, för det kryllar av skumma typer. Tillsammans med lillasystern Linda och den ganska korkade hunden Molly löser Emil riktigt knepiga mysterier.

Silverskatten snubblar Emil över ett nytt fall vid ett besök i Gotlands fornsal. Där råkar han höra att det försvinner silvermynt från Spillingskatten – världens största silverskatt. Hela sju kilo har skatten minskat med den senaste tiden!  Efter en hel del klurande står Emil och lillasystern Linda med fyra misstänkta: guiden Lucy T Rex, museichefen Sten Grå, silversmeden Filip Hammartång och städerskan Katarina Jamas. Vem av dem kan det vara? Alla har motiv, men bara en saknar alibi …

Recensioner

”I Silverskatten snubblar Emil över ett nytt mysterium att lösa. På museet i Visby försvinner mynt från den berömda Spillingsskatten utan ett spår och museidirektören Sten Grå vill flytta så väl Spillingsskatten som de övriga skatterna på museet till Stockholm där de är säkra. Emil inser att det enda sättet att förhindra flytten är att hitta den skyldige. Tillsammans med Linda och vännen Sokrates tar han sig an fallet och efter en del klurande står de med fyra misstänkta. Vem av dem kan det vara? Precis som i övriga böcker i serien om Emil Wern utspelar sig historien i Visby, i skuggan av ringmuren. Författaren väver samman den fiktiva detektivhistorien med fakta om Gotland, Visby och de skatter som hittats där och läsaren får en insikt i öns fascinerande historia. Denna inblick i öns historia känns dock vare sig tung eller tråkig utan gör i stället handlingen mer livfull. Mimmi Tollerup har bidragit med de charmiga och välgjorda illustrationerna. Det slutliga resultatet blir en spännande och läsvärd bok för barn från åtta år och uppåt.”
BTJ

Köp boken i din bokhandel eller hos

Strömsabotören
Emil Wern

Strömsabotören

Emil Wern
Emil Wern

Emil Wern och Gotlandsmysterierna #2

Emil Wern

April, april

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.