Svart fjäril

Örebro härjas av bränder. Som vore det en dokusåpa med en grandios artist i huvudrollen följer hela Sverige de dramatiska händelserna vid sina tv-apparater. Det är uppenbart att mordbrännaren vill meddela sig. Se mig! Jag finns! När en kvinna hittas mördad på en rastplats i Kronviken dras kriminalinspektör Maria Wern in i utredningen. Kvinnans kropp är svårt bränd, kläderna i trasor och den blå syntetmössan har smält ned över hennes ansikte. Vem är hon? Och finns det ett samband med pyromandåden?

I Anna Janssons deckare ställs ofta angelägna frågor om vår tid och vår omvärld. Kan barnets fantasivärld bli en så viktig tillflyktsort att man inte kommer ur den som vuxen? Har samhället en beredskap inför de barn som tvingas leva med missbrukande eller psykiskt sjuka vuxna?

Recensioner

”…en tät och välskriven deckare. Med stor psykologisk trovärdighet skildras en sjuk brottsling och samhällskritiken skymtas mellan raderna.
Det höga tempot och spänningen som räcker hela vägen gör Svart Fjäril till en deckare man helst vill sträckläsa.”
Dagens Arbete 7/8 2006

”Svart Fjäril är utan tvekan Anna Janssons skickligaste konstruerade roman.”
K. G. Fredriksson Nerikes Allehanda

”Författarinnan lyckas på ett underbart sätt synliggöra frågor som är aktuella för vår tid.”
Britta Staake Värmlands Folkblad

”…i Anna Janssons böcker klingar ett varmt humanistiskt grundackord i botten. Här finns en vilja att diskutera samhällsfrågor med förmåga att tränga bort de enkla förklaringarna… Jag föreställer mig att hon som nattsköterska har haft många tillfällen att fundera över de livsavgörande frågorna och förmedlar här… oftast mellan raderna…sina insikter.”
Lollo Asplund Östgöta Corren

”Anna Jansson berättar med elegans och högt tempo. Man upplever sann berättarglädje. Svart Fjäril är rent av hennes bästa hittills.”
Hasse Delby Eskilstuna-Kuriren

”Anna Jansson håller en på sträckbänken… Spänningen blir outhärdlig.”
Smålänningen Monica Bengtsson

”En spänningsroman perfekt för stranden eller hängmattan i sommar.”
Östran Rolf Asmundsson

”…en väl balanserad och stilsäker berättarkonst, som säkert kan ge henne fler utmärkelser än Hjalmarbergman-stipendiet.”
Folket John Strandberg

”Ledtrådarna snor runt varandra i ett komplicerar mönster och de kompletteras fint av en illusionslös men empatisk personskildring och en gnutta diskret humor i vad jag nog tror är Anna Janssons hittills bästa deckare.”
Bo Lundin Jury

”Den psykologiska insikten är knivskarp,…Välskrivet, tänkvärt, klarsynt och utsökt berättat”
Kristiansstadsbladet Cecilia Isberg

”Jansson är bra på att skildra människor och vardag och känslor.”
Arbetarbladet Lisa Pehrsdotter

”Anna Jansson skriver kraftfullt och det är spännande till sista raden.”
Pernilla Ericsson Vecko-Revyn

”Det är onekligen en spännande bok och spänningen stiger…”
Gotlands Allehanda Gunnar Geisle

”Anna Jansson bygger skickligt upp spänningen i sin nya roman Svart Fjäril. I likhet med hennes tidigare böcker präglas den av en stor insikt i hur vanliga människor lever sina liv. Särskilt imponerar det nyansrika språket…”
Uppsala nya tidning Birgitta M Johansson

Köp boken i din bokhandel eller hos

Till offer åt det okända
Maria Wern

Till offer åt det okända

Maria Wern

Dödens snabba vingar

Maria Wern

Onda drömmar

upptäck mer

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.