Stum sitter guden

Maria Wern – Stum sitter guden är en TV-serie som sändes på TV4 under hösten 2010. Under två avsnitt får man följa kriminalinspektör Maria Werns (Eva Röse) jakt på en mördare som utfört ritualmord som liknar ett annat fall i Vallentuna för nio år sedan. Maria träffar också sin gamla vän Patrik Hedlund.

Serien är baserad på Anna Janssons bok med samma namn som utkom 2000. Med i rollistan finns förutom Eva Röse även Reuben Sallmander och Allan Svensson.

Handling

Mitt i det gotländska midsommarfirandet inträffar en rad bestialiska mord med ockulta förtecken. En man hittas upphängd i skogen tillsammans med slaktade djur, en annan hittas offrad i sin bil på en sommaräng. Semesteridyllen slås i spillror, och snart riktas tankarna mot en gammal nedlagd polisutredning och en sedan länge avliden gärningsman som någon bestämt sig för att kopiera. Medan efterforskningarna leder dem allt djupare i en labyrint av asatro och en sjuk människas besatthet, måste Maria Wern och hennes kolleger kämpa mot klockan för att hindra mördaren att slå till igen.

I rollerna

Eva Röse – Maria Wern
Allan Svensson – Hartman
Peter Perski – Arvidsson
Ulf Friberg – Ek
Tanja Lorentzon – Erika Lund
Reuben Sallmander – Patrik Hedlund
Ing-Marie Carlsson – Berit
Gunilla Nyroos – Turid
Lena Carlsson – Anneli Brogren
Barbro Enberg – Elvy
Christian Fiedler – Edvin Rudbeck
Bjørn Floberg – Morgan Høglund
Lisa Lindgren – Stina Olsson
Alida Morberg – Veronica
Oscar Pettersson – Emil Wern
Matilda Wännstöm – Linda Wern
Lotta Thorell – Marianne Hartman
Kajsa Linderholm – Mamma till stulen baby
Bengt Åke Rundqvist – Vidar Larsson

”Säsong 9 kommer snart”

Ondskans djupa rot

upptäck mer

Läs mer om böckerna om Maria Wern som filmatiserats, där senare säsonger bygger på karaktärerna och där är jag med i manusarbetet.